10. Wiedeń: wycieczka po jedzeniu, kawie i rynku
Wycieczkę po Wiedniu rozpoczynasz od jednej z najbardziej znanych i atrakcyjnych ulic handlowych w mieście: Graben. Dom nadwornego jubilera Heldweina i słynna fabryka porcelany w Augarten jest usiana cesarską architekturą, bogatymi kawiarniami i ekskluzywnymi restauracjami. Byłoby niegrzecznie nie zaproponować ci kawy przed właściwym rozpoczęciem, więc po krótkim spacerze zatrzymasz się na szybką kawę i przekąskę. Nie będzie to jednak w jednej ze słynnych kawiarni, bo chodzą tam tylko turyści. Zamiast tego udasz się do jednej z niewielu kawiarni, które nadal odwiedzają miejscowi – właściwej i wciąż działającej Kulturcafe. To Nasch oznacza „skubać” i to jest dokładnie to, co możesz zrobić na Naschmarkt, jednym z najlepszych rynków na świeżym powietrzu w Europie. Jest długa na milę i prezentuje ponad 120 straganów z jedzeniem i kilka pysznych restauracji, które przygotowują jedne z najlepszych potraw w mieście. Tutaj znajdziesz najbardziej zróżnicowaną gamę owoców, warzyw i przysmaków dostępnych w Wiedniu z całego świata. Chociaż Naschmarkt jest obowiązkowym punktem programu, każdy miejscowy powie, że rzadko go odwiedza, chyba że ma ochotę walczyć z turystami o uwagę sprzedawcy. Zamiast tego każdy lokalny ma swój własny rynek, który lubi odwiedzać. Może nie są tak duże jak Naschmarkt, ale z pewnością są bardziej żywe i mniej turystyczne. W tym celu zostaniesz przeniesiony z Naschmarkt na prawdziwie działający wiedeński rynek. Czy będzie to modny Brunnenmarkt w 16. dzielnicy z kawiarniami i kreatywnością, tętniący życiem Viktor-Adler-Markt w tradycyjnie robotniczej 10. dzielnicy, czy nawet spokojny targ rolniczy na Karmeliterplatz w 2. dzielnicy, będą zależeć od dnia i przewodnik. Ale nie bój się pytać innych o drogę: nigdy nie ma wystarczająco dużo czasu w ciągu dnia, nie mówiąc już o wycieczce, żeby wszystko zobaczyć. Niezależnie od rynku, jedną rzeczą, którą można zagwarantować, jest to, że będzie żywność. Twoi przewodnicy wprowadzą Cię w niektóre wiedeńskie przyjemności, słodkie i pikantne, oraz życie na ulicach, o których żaden przewodnik nigdy nie wspomni. Wstrzymanie życia w Wurstelstand daje szansę skosztowania ulubionego dania Austriaka (wskazówka: to nie sznycel), a jednocześnie skosztowania bezczelnego piwa lub szprycera (dostępne są napoje bezalkoholowe), które pomogą Ci ponownie nawodnić się po gwaru na rynkach. Po drodze zanurzysz się w słynnej wiedeńskiej kulturze kawy. Kawiarnie odgrywały bardzo ważną rolę w kształtowaniu kultury miasta na przestrzeni wieków, a pierwsza filiżanka została zaparzona już w 1683 roku. Austriacki Inwentarz Dziedzictwa Kulturowego opisuje kawiarnie jako miejsca, „gdzie konsumuje się czas i przestrzeń, ale tylko kawa jest na rachunku”.