7. Olbia: Sardyńskie tapas przygotowane przez szefa kuchni z degustacją wina
W pięknym mieście Olbia, w północno-wschodniej Sardynii, możesz przeżyć prawdziwe kulinarne przeżycie, odkrywając pyszne dania z sardyńskiej tradycji, ale przemyślane w nowoczesny sposób. Doświadczony szef kuchni umiejętnie połączy różne rodzaje tapas, które można zrobić z chleba, gofrów lub misek, z różnymi lokalnymi winami, wykorzystując surowce i sezonowość, aby uwydatnić smaki. Doświadczenie dostępne przez cały rok, odpowiednie dla dzieci, dla smakoszy i pysznego lunchu lub kolacji. Dania zmieniają się co miesiąc w zależności od sezonowych produktów dostępnych na terytorium. Podstawą degustacji będzie finger food z tapas stworzony przez naszego szefa kuchni: - Tapas, którego głównym elementem jest Chleb Lentu, zwany też Pane Modde na środkowej Sardynii, czyli rodzaj esplanady przeciętej na pół i nadziewanej różnymi produktami sezonowymi. Na przykład przez cały rok można znaleźć tapas o nazwie Underbrush, z purpuzzą (świeżą kiełbasą wieprzową) smażoną z borowikami i majonezem bazyliowym - Tapas w waflach z dmuchanego ryżu, w szczególności można skosztować Daru Wenus z czerwoną krewetką, kremem z groszku wasabi i kremem burrata - Tapas bez gofrów: smażone culurgiones z typowym dla Ogliastry nadzieniem z ziemniakami i miętą - Tapas w misce z gorącym lub zimnym sosem: szef kuchni zaskoczy Cię Porco Rosso, na bazie marynowanego boczku wieprzowego, z dodatkiem chrupiącej skórki, owocowego sosu pomidorowego (wynik fuzji Sardynii i Azji) lub tapas Gazpacho z pomidorem i arbuzem, morska cruditè z połowem dnia i dmuchanym wafelkiem fregola (zamiast ryżu) Do wyboru będzie dziesięć dań z tapas inspirowanych sardyńską tradycją, odświeżonych w nowoczesny sposób, z nadzieniami z mięsa, ryb, warzyw, wędlin, serów i wielu innych, połączonych z czterema kieliszkami wina (czerwonego, muskatowego i bąbelkowego) ) dostępne i zmienne w zależności od sezonu. Zapraszamy dzieci w każdym wieku: dla nich przygotowano specjalne menu z napojami bezalkoholowymi.