Paryż: Bilet wstępu do Muzeum Czekolady

Paryż: Bilet wstępu do Muzeum Czekolady

Od 49 zł za osobę

Rezerwuj teraz
Najważniejsze informacje
Czas trwania
1.5 godz.
Akceptowane kupony elektroniczne
Natychmiastowe potwierdzenie
Dla osób na wózkach inwalidzkich

Termin i liczba uczestników:

Trwa ładowanie strony...

Nie zwlekaj!
  • Poznaj ponad 4000 lat historii czekolady
  • Obejrzyj demonstracje cukierników, którzy wyjaśnią, jak powstają idealne czekoladowe słodycze
  • Skosztuj czekolad z Kostaryki, Peru, Vanuatu i wielu innych miejsc
  • Dowiedz się, dlaczego czekolada odgrywała ważną rolę w starożytnych rytuałach i dlaczego nie przypadła do gustu Kolumbowi!
  • Zobacz ponad 1000 eksponatów związanych z czekoladą
  • Stwórz swój własny czekoladowy napój (dodatkowa opcja) według 6 różnych przepisów
  • Zabierz dzieci na poszukiwanie czekoladowego skarbu i zdobądźcie nagrodę
Wycieczka w skrócie
Poznaj historię czekolady podczas wycieczki bez przewodnika po Muzeum Czekolady. Dowiedz się, jak Aztekowie spopularyzowali ziarna kakaowca i jak przemieniali je w czekoladową pyszność. Skosztuj różnych czekolad i stwórz swój własny napój czekoladowy.
Tego możesz się spodziewać
Zobacz ponad 1000 eksponatów związanych z czekoladą w paryskim Muzeum Czekolady (Le Musee Gourmand do Chocolat) i spełnił swoje czekoladowe zachcianki. W cenę tej wycieczki bez przewodnika wliczone są demonstracje na żywo oraz – co najważniejsze – degustacje, a tabliczki z opisami są w języku angielskim, francuskim i hiszpańskim. Znajdziesz tutaj również atrakcje dla dzieci, w tym poszukiwanie skarbu.

Muzeum zajmuje powierzchnię 850 metrów kwadratowych, a jego eksponaty i demonstracje przedstawiają liczącą 4000 lat historię ziaren kakaowca, zaczynając od Olmeków, Majów i Azteków. Poznaj znaczenie kakao w starożytnych kulturach i dowiedz się, jak było wykorzystywane podczas mistycznych rytuałów.

Następnie przenieś się do XVI wieku, kiedy to za sprawą azteckiego władcy Montezumy kakao dotarło do Europy. Krzysztof Kolumb był pierwszym Europejczykiem, któremu podano napój tchocoatl, jednak jego smak nie przypadł mu do gustu, więc nie przywiązywał zbyt dużej wagi do czekolady.

Współcześnie proces produkcji czekolady jest bardziej efektywny. Obejrzyj demonstracje i poznaj tajemnicę błyszczącej powłoki, która nadaje czekoladzie tak apetyczny wygląd, oraz spróbuj produkowanych na miejscu wyrobów.

Skosztuj delikatnej kostarykańskiej czekolady mlecznej, rozpuszczającej się w ustach peruwiańskiej czekolady owocowej oraz poczuj słodkie aromaty ziaren kakaowca z Vanuatu i wielu innych pyszności. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia – podczas wycieczki dowiesz się, że czekolada jest bardzo zdrowa. Następnie wypij filiżankę czekolady pitnej (jeśli wybrano taką opcję) i poszukaj w sklepiku książek, pamiątek i innych rzeczy związanych z czekoladą.
Wliczone w cenę
  • Wstęp do Muzeum Czekolady
  • Degustacja czekolad
  • Demonstracja na żywo
  • Poszukiwanie skarbu (dla dzieci)
Niewliczone w cenę
  • Przewodnik
  • Czekolada pitna (możliwość dodatkowej rezerwacji)
Miejsce zbiórki

Muzeum Czekolady (Le Musee Gourmand du Chocolat), 28 Boulevard de Bonne Nouvelle, 75010 Paryż (Otwórz w Google Maps)

Co trzeba wiedzieć
• Uwaga! Wycieczka odbywa się bez przewodnika.
• Wybierz jeden z 6 przepisów. Osoby odważne mogą spróbować przepisu azteckiego (ostry) lub hiszpańskiego.

Od 49 zł za osobę

Rezerwuj teraz
Gwarantujemy
  • Błyskawiczną i pewną rezerwację
  • Najniższe ceny
To mówią inni (Opinie: 16)

Organizator:

The gourmet Chocolate Museum

Numer identyfikacyjny produktu: 48006