10. Z Montreux: Wycieczka po mieście Gruyères, Cheese&Chocolate Day Tour
Powitamy Cię w holu Twojego zakwaterowania w regionie Montreux i zaprosimy do spędzenia dnia w gastronomicznym sercu Szwajcarii, regionie Gruyere. Region Gruyères ze szczytami Alp Fryburskich, zielonymi wzgórzami i pastwiskami dla krów to miejsce narodzin słynnego na całym świecie twardego sera Gruyère. Poznaj La Maison du Gruyère i poznaj sekrety powstawania Le Gruyère. Ten popularny aromatyczny ser produkowany jest według tradycyjnej receptury w kantonie Fryburg od kilku stuleci. Do wyprodukowania jednego 35-kilogramowego sera potrzeba około 400 litrów świeżego, niepasteryzowanego mleka. W centrum pocztówkowego krajobrazu, pomiędzy zboczami Moleson i Dents-du-Chamois, znajduje się średniowieczne miasto Gruyères. Wewnątrz XIII-wiecznego zamku znajduje się muzeum obejmujące osiem wieków historii, architektury i kultury regionu. W drugim, mniejszym zamku Gruyères mieści się muzeum Hansa Rudolfa Gigera. Kiedy w 1980 roku szwajcarski artysta zdobył Oscara za stworzenie postaci potwora i scenografię do Obcego, nagle zyskał światową sławę i kupił piękną rezydencję Saint-Germain w centrum Gruyères. W 1998 roku Giger otworzył w nim muzeum, które prezentuje bogatą kolekcję prac artysty. Fantastyczna atmosfera muzeum przypomina tę z innego pomysłu Gigera, znajdującego się naprzeciwko baru Gigera, z obcymi zestawami, prowokacyjnymi obrazami, rzeźbami i meblami. Ważną częścią atrakcyjności Gruyère – oczywiście oprócz malowniczości – jest tętniące życiem małe miasteczko, w którym znajduje się kilka restauracji serwujących lokalne przysmaki: fondue, raclette, a zwłaszcza desery na bazie kremu Gruyère. Na koniec naszej gastronomicznej podróży czeka na Ciebie słodka przygoda w fabryce czekolady Maison Cailler w pobliskim miasteczku Brock. Po drodze będziesz mógł poznać wielowiekową historię lokalnej czekolady, odkryć wiele tajemnic produkcji i zostać nagrodzonym niezapomnianą degustacją.