2. Katania: piesza wycieczka z przewodnikiem po ulicznych potrawach
Dołącz do naszej ulicznej wycieczki po Katanii! Wyjątkowe doświadczenie, które zanurzy Cię w lokalnej kulturze i historii miasta. Na lokalną kuchnię wpływ mają dwa podstawowe elementy: piękne, skąpane w słońcu Morze Śródziemne, które ogrzewa ziemie Sycylii oraz majestatyczna Etna, najaktywniejszy wulkan w Europie. Połączenie tych dwóch czynników sprawia, że oferta gastronomiczna Katanii jest niezwykle żywa. Sprzedaż jedzenia na wynos w Katanii wywodzi się ze spotkania różnych ludów i kultur, które żyły w mieście na przestrzeni wieków: Greków, Latynosów, Hiszpanów, Żydów i Arabów, by wymienić tylko kilku. Każdy naród wprowadził własne zwyczaje gastronomiczne do sycylijskiej tradycji, współuczestnicząc w narodzinach dzisiejszych pysznych, chrupiących i żywych potraw, często przygotowywanych na oczach zręcznych rąk lokalnych ekspertów. Dzięki naszej ulicznej wycieczce po Katanii możesz skosztować najlepszych sycylijskich potraw ulicznych, spacerując po hałaśliwych i kolorowych ulicach zabytkowego centrum miasta w towarzystwie lokalnego eksperta gastronomicznego. U nas będziesz miał okazję skosztować: - Arancini: światowej sławy Arancini składa się z kulki ryżu nadziewanej różnymi składnikami (mięsem, gotowaną szynką, szpinakiem, pistacjami, bakłażanem i nie tylko), a następnie smażonej zgodnie z tradycją. - Sicilian Caponata: To mieszanka smażonych warzyw (głównie bakłażanów), doprawiona sosem pomidorowym, selerem, cebulą, oliwkami, kaparami, cukrem i octem. Istnieje wiele jego odmian, ponieważ jest szeroko rozpowszechniony w całym Morzu Śródziemnym. Caponata jest dziś powszechnie używana jako dodatek lub przystawka, ale od XVIII wieku jest daniem głównym. - Smażony rożek rybny: Pyszny rożek wypełniony różnymi rodzajami smażonych ryb, złowionych tego dnia! - Catanese cipollina: sycylijskie rustykalne ciasto z ciasta francuskiego, nadziewane smażoną cebulą, gotowaną szynką i żylastym serem. Klasyczny kawałek katańskiego rożna, który pokochasz od pierwszego kęsa. Chrupiąca, łuszcząca się skorupka, która zawiera ciepłe, żylaste, słodkie nadzienie w środku. - Cartocciata: z Katanii to nadziewane, pachnące i aromatyczne ciasto rustykalne. Sycylijska specjalność z rożna, jest podobna do małego pieczonego calzone, od którego różni się wyższym i bardziej miękkim ciastem. - Cannoli sycylijskie: wafelek, tradycyjnie formowany wokół gorącego metalowego batonika, wypełniony jest słodkim kremowym preparatem z sera ricotta, kandyzowanych owoców, chrupiących pistacji lub kawałków gorzkiej czekolady. Eksplozja smaku i koloru! Przepis znajdziesz tutaj. - Granita sycylijska: idealna na relaks i ochłodę w gorące letnie popołudnia. Podaje się go w szklance i jest idealnym zakończeniem bogatego posiłku na wysokim poziomie. Świeże owoce, cukier i lód to niezbędne składniki - proste, ale niesamowicie smaczne!