Kalamata: Wycieczka szlakiem oliwy z oliwek
Rozpocznij wycieczkę w małej grupie w ustalonym miejscu zbiórki: wspaniałym XIII-wiecznym zamku Androusa, położonym w samym sercu Mesenii, zaledwie 20 minut jazdy od Kalamaty i 10 minut od starożytnego Messene. Rozpocznij od pięknych spacerów po gajach oliwnych, aby zapoznać się z niesamowitymi gajami oliwnymi Mesenii. Zobacz drzewa oliwne, podczas gdy przewodnik opowie Ci o historii, tradycji i mitycznych opowieściach o zamkowych drzewach oliwnych. Gaj oliwny to kolejna wizyta. Spaceruj po gajach i podziwiaj wieloletnie drzewa oliwne. Dowiedz się o różnych odmianach drzew oliwnych w okolicy i odkryj historię ziemi mesyńskiej zapisaną na pniach. W centrum wioski Androusa odwiedź wyjątkową tłocznię oliwy z oliwek i młyn, które znajdują się tam od ponad 120 lat. Piąte pokolenie właścicieli wyjaśni Ci procedurę ekstrakcji, przechowywania i standaryzacji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Następnie dołącz do sesji degustacyjnej, podczas której stół wypełniony jest specjalnymi niebieskimi kieliszkami do degustacji oliwy z oliwek. Skosztuj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia odmiany "Koroneiki" i poznaj jej właściwości organoleptyczne. Naucz się rozpoznawać elementy, które definiują oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Skosztuj różnych odmian greckiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, takich jak "Manaki", "Xalkidikis", "Mavroelia" i oceń ich smak. A co z jedzeniem? Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia różnych odmian jest łączona z tradycyjnymi przepisami, w tym owocami, małymi daniami dla smakoszy, a także tzatziki, oliwkami kalamata, pastą z oliwek, lalagią, pasto (wędzoną szynką) i lokalnymi serami. Ciesz się wyjątkowym doświadczeniem w historycznych gajach oliwnych i poznaj historię, duszę, tradycję i gastronomię Mesenii.